25 november 2013

Column door de lijsttrekker

Anders denken en anders doen…
Gemeente Elburg Edwin Vonk

Dinsdag 19 november was het dan zover. Als rooky mijn echte eerste politieke bijeenkomst als kersverse lijsttrekker van de PvdA Elburg. Plaats van gebeurtenis… restaurant De Haas in de binnenstad van Elburg. Op uitnodiging van de winkeliersvereniging, van onze mooie vestingstad, praten met de ondernemers en het politieke establishment. Concluderend denk ik dat het een zeer positieve avond is geweest, waarin ik veel geleerd en gezien heb. Maar bovenal ben ik hierdoor nog meer gemotiveerd geraakt om de dingen op een andere wijze te gaan zien en vooral te gaan doen.

De avond heeft mij een aantal dingen geleerd. Buiten dat deze avond voor de politiek een podium is om je al dan niet positief te profileren, was het voor mij vooral een avond waar ik zeer gedreven mensen heb gezien. Mensen die van Elburg en van hun eigen doelen in het leven iets moois willen maken. Ondernemers die van hun winkel een succes willen maken. Mensen uit onze lokale politiek die ieder vanuit zijn of haar eigen ideologie Elburg mooier en sterker willen maken.

Maar ik heb ook mensen gezien, die gedreven worden door de ‘de ja maar’ reactie. Ja maar dat kost geld. Ja maar als we dat vrij laten en er geen regels voor opstellen loopt alles uit de hand, ja maar dan willen ze dat ook in …. en ga zo maar door.

Met deze laatste groep mensen heb ik niet zo veel. Je zelf Jezelf vooraf beperkingen opleggen brengt ons als Elburg niet vooruit. Laten we elkaar vooral een vertrouwensvoorschot geven. Ik geloof niet dat de hele vesting, vol komt te staan met bakfietsen met verwijzingen naar winkels. Ik geloof niet dat onze professionele ondernemers hun panden fluorescerend geel maken, met grote niet in de sfeer passende reclame borden, om meer op te vallen dan de mogelijke concurrent. Ik geloof en vertrouw wel in de wijsheid van onze ondernemers. Ook zij zijn zichzelf bewust van de schoonheid van onze vesting en dat dit de ware aantrekkingskracht is voor potentiële klanten.

Ik geloof ook in het samen naar oplossingen zoeken. En de oplossingen die ik gehoord heb tijdens deze bijeenkomst kosten echt niet allemaal bakken met geld. Iets meer de teugels laten vieren en vertrouwen in de ondernemers en bewoners in de stad en het gaat allemaal een stuk makkelijker.

Tijdens het gesprek heb ik aangegeven dat het ons als PvdA gaat om vrijheid van keuze. Maar ook vrijheid van handelen en wederzijds vertrouwen hoort daarbij. Samen met vertrouwen en respect naar elkaar kunnen we Elburg nog mooier maken dan ze al is. En …. dat is misschien wel anders denken en anders doen, in onze Elburgse samenleving.