19 februari 2014

Actieplan Gezonde Scholen

Alle scholen gezond in 2015’

Lijsttrekker Edwin Vonk van de Elburgse PvdA steunt de landelijke actie ‘Alle scholen gezond’ van harte. Het welzijn van de schoolgaande jeugd gaat hem aan het hart als vader van vier kinderen. In totaal 136 lijsttrekkers in het land deden hier aan mee, evenals Agnes Wolbert namens de Tweede Kamerfractie.

De PvdA wil dat alle scholen in 2015 gezond zijn. Gezonde scholen zijn rookvrij, verkopen geen gefrituurde snacks of energy drinks en hebben aandacht voor sport en bewegen. Daarnaast nemen alle gezonde scholen in Nederland het tegen elkaar op tijdens de ‘Gezonde Spelen’ in een strijd wie zich de ‘Gezondste school van Nederland’ mag noemen.

Dit staat in een actieplan dat lokale PvdA lijsttrekkers en de PvdA Tweede Kamerfractie vandaag in Huizen presenteren. De partij wil daarmee op een leuke en spannende wijze de strijd aanbinden tegen een ongezonde levensstijl bij kinderen.

Edwin Vonk: “Dertien procent van de Nederlandse kinderen zijn te zwaar en steeds meer Nederlandse kinderen hebben overgewicht.” Scholen, sportverenigingen en gemeenten moeten hun handen ineen slaan om kinderen uit te dagen meer te gaan sporten en gezond te eten. Zo voorkomen we gezondheidsklachten nu en op latere leeftijd, want jong geleerd is oud gedaan.

Een goed voorbeeld, doet goed volgen. Daarom roken leraren en leerlingen die ouder zijn dan 18 jaar niet op school en op het schoolplein. Ook worden speciale themadagen georganiseerd met topsporters, die kinderen kunnen inspireren door te laten zien hoe leuk het is om gezond en sportief te leven. Tot slot is ook een gezonde leeromgeving van groot belang. Scholen met onvoldoende ventilatie en frisse lucht moeten daarom worden gemoderniseerd.